|
Pytania o Świat Marvela |
| Autor |
Wiadomość |
Matt
Marauder

|
Wysłany: 28 Lipiec 2010, 19:16
|
|
|
Phoenix nie opiera się na mocy ognia.
Zasadniczo brakuje w tym spisie koncepcji. Penance to jedna z wersji postaci z lat 80 i nie jest zbyt ikoniczna. Najlepiej wybierz tematycznie po postaciach w klasycznych odsłonach z pierwszych numerów.
W sumie jakbyś nie zrobił to jeśli umieścisz główne postacie wyjdzie raczej spory tatuaż.
Z ciekawości: Będziesz to komuś tatuował? |
|
 |
Blackout
Hellion
|
Wysłany: 28 Lipiec 2010, 19:33
|
|
|
| jest mi w stanie ktos powiedziec ILE RAZY THING mial mozliwosc/umiejetnosc zmieniania sie w czlowieka i czym to bylo spowodowane? Bo jak widze to co pare lat w komiksach Ben moze odzyskiwac ludzka postac z pomoca sily woli, z pomoca jakis cudow...itp. no i przychodzi moment kiedy znowu nie moze tego robic, no i nastepny moment parenascie numerow pozniej kiedy moze i normalnie jak mu mowia ze znowu moze byc czlowiekiem cieszy sie jak dziecko... wiec WTF jak to dziala?? czemu za kazdym razem pomaga inna metoda a te poprzednie nie dzialaja? |
|
|
|
 |
Misiael
Reaver

|
Wysłany: 28 Lipiec 2010, 19:43
|
|
|
| Blackout napisał/a: | | jest mi w stanie ktos powiedziec ILE RAZY THING mial mozliwosc/umiejetnosc zmieniania sie w czlowieka i czym to bylo spowodowane? Bo jak widze to co pare lat w komiksach Ben moze odzyskiwac ludzka postac z pomoca sily woli, z pomoca jakis cudow...itp. no i przychodzi moment kiedy znowu nie moze tego robic, no i nastepny moment parenascie numerow pozniej kiedy moze i normalnie jak mu mowia ze znowu moze byc czlowiekiem cieszy sie jak dziecko... wiec WTF jak to dziala?? czemu za kazdym razem pomaga inna metoda a te poprzednie nie dzialaja? |
Gdzieś czytałem, że Ben może dowolnie zmieniać się w człowieka, ale psychologicznie jest uwarunkowany na bycie w kamiennej formie, bo w niej zakochała się Alicia, więc Grimm podświadomie blokuje sobie możliwość przemiany w ludzką formę.
I taki apel, używaj alta, bo oczy bolą. |
|
|
|
 |
Mute
Weapon X Agent

Wiek: 26 Dołączył: 18 Paź 2006 Posty: 596 Skąd: Obecnie ->Wrocław
|
Wysłany: 28 Lipiec 2010, 21:27
|
|
|
| Matt napisał/a: | | Phoenix nie opiera się na mocy ognia. |
Ale rysunkowo wygląda na ogień, więc dwie płonące osoby obok siebie mogą nie wyglądać najlepiej na tatuażu.
Co do pojedynków, jakie chcielibyśmy zobaczyć, to tutaj masz linka do rozległego tematu, w którym sobie odpowiadamy na pytania w stylu "a co by było, gdyby X pobił się z Y?"
http://forum.marvelcomics...light=pojedynki |
|
|
|
 |
parasite
Flatscan
|
Wysłany: 28 Lipiec 2010, 21:29
|
|
|
sobie będę tatuował ( nie jestem tatuatorem, tylko klientem ) a to,że spory będzie to wiem
Matt, więc może pomożesz mi z wymyśleniem i ułożeniem koncepcji ??
| Mute napisał/a: | | Ale rysunkowo wygląda na ogień, więc dwie płonące osoby obok siebie mogą nie wyglądać najlepiej na tatuażu. |
właśnie o to mi chodziło |
| |
|
|
|
 |
Zakrza
Xavier's Security Enforcer

Wiek: 23 Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 912 Skąd: Kruszwica
|
Wysłany: 28 Lipiec 2010, 22:36
|
|
|
Co do różnorodności to wymieniłeś postacie o różnych umiejętnościach. Część jest mutantami, część wykorzystuje technologię itd.
Jeśli chodzi o pojedynki to już chyba wszystko było. Przynajmniej wśród pierwszoligowców. |
|
 |
Dżentelmen
Mutate

|
Wysłany: 28 Lipiec 2010, 22:36
|
|
|
Najlepiej byłoby jakby każdy bohater walczył ze swoim najbardziej zagorzałym wrogiem.
Spider-man vs. Green Goblin
Mr.Fantastic vs. Dr.Doom
Wolverine vs. Romulus...err...Sabretooth R.I.P.
Daredevil vs. Bullseye R.I.P.
Cyclops vs. Eee...Sinister, Apocalypse?
Captain America vs. Red Skull
Thor vs. Loki
Iron-man vs. Mandarin/Crimson Dynamo
Hulk vs. Leader/Abomination
Henry Pym/Ant-Man/Goliath/Giant-Man/Yellowjacket/Wasp vs. Ultron
Thing może walczyć z Super Skrullem |
_________________ "Chciałaś zgasić ścianę?" - Ja.
"Pewnego dnia wyszedłem do sklepu po bułki, ale była niedziela i sklep był zamknięty. No i zgłupiałem" - Kamil "Wóda" Wodecki. |
|
|
|
 |
Matt
Marauder

|
Wysłany: 28 Lipiec 2010, 22:46
|
|
|
Duże to by wyszło.
Na początek może zastanówmy się co najbardziej lubisz w Marvelu. Czy wolisz bardziej oldschoolowo czy nowocześnie i jak duże mogłoby być.
Odpisz najlepiej w swoim temacie o tatuażu. |
|
 |
parasite
Flatscan
|
Wysłany: 28 Lipiec 2010, 23:13
|
|
|
dzięki Dżentelmen, o coś takiego mi chodziło !! na pewno się przyda
Matt mój temat został przeniesiony tutaj , a tak poza tym to znasz się na tatuażu ? sprawiasz takie wrażenie. Co lubię ? Ogólny pomysł ( super bohaterowie, wlaka dobra ze złem itp. ), natomiast jeśli chodzi o wykonanie to bardziej nowoczesne, relane coś w tym stylu
( z tym, że to jest do dogadania z wykonawcą )
http://comicartcommunity....?image_id=38937
http://comicartcommunity....?image_id=34910
http://comicartcommunity....?image_id=28839
http://comicartcommunity....146&mode=search
p.s. spoko, spoko mam już kilka tatuaży i wiem o co chodzi |
| Ostatnio zmieniony przez parasite 28 Lipiec 2010, 23:39, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
S_O
X-Man

|
Wysłany: 28 Lipiec 2010, 23:15
|
|
|
Zgadzam się z Mattem. Teraz, kiedy wiemy już z grubsza, o co chodzi i przyszedł czas na omówienie konkretów, lepiej przenieść rozmowę do pierwotnego tematu. Mam tylko sugestię, podobną do tej Matta - zastanów się, których bohaterów najbardziej lubisz i kogo podobizny chcesz mieć na swoim ciele - w końcu tatuaż masz do końca życia.
A że nigdy się nie spodziewałem, że kiedykolwiek ten obrazek będzie a propos:
 |
|
|
|
 |
parasite
Flatscan
|
Wysłany: 28 Lipiec 2010, 23:38
|
|
|
| S_O napisał/a: | | zastanów się, których bohaterów najbardziej lubisz i kogo podobizny chcesz mieć na swoim ciele |
to nie jest takie proste, ponieważ jak już mówiłem nie interesuję się tak bardzo marvelem i znam tylko tych najsławniejszych, dlatego co chwilę proszę Was o jakieś sugestie ( np. kobiety, albo inni mniej znani bohatoerowie, którzy mogą fajnie wyglądać jako tatuaż [ kolorowi, z fajnymi mocami, z jakimiś charakterystycznymi przedmiotami itd. ] ). Dobra, możemy uznać, że fundamentem są:Daredevil,Deadpool,Hulk,Iron Man,Nightcrawler,Spider-Man,Wolverine i The Thing
ok, spadamy do mojego poprzedniego tematu ! dzięki za dotychczasową pomoc |
| |
|
|
|
 |
bastek66
Exile

Wiek: 22 Dołączył: 04 Mar 2008 Posty: 421 Skąd: z tych co rzadko posty piszą
|
Wysłany: 29 Lipiec 2010, 18:37
|
|
|
| Niech ktoś streści mniej więcej co Fraction napsuł po World's Most Wanted. I jaka jest sytuacja z extremisem, zbroją i ewentualnymi mocami. Nie mogłem już wytrzymać tego bullshitu i odpuściłem. |
_________________ "Daniel Way can't write Deadpool, even if a large, black man, named Tyrone "Murder" Johnson were about to rape him in an alleyway." (Anonymous z 4chan)

|
|
|
|
 |
lunatik8
Marauder

|
Wysłany: 29 Lipiec 2010, 21:43
|
|
|
parasite, tak z ciekawości to skąd się wziął pomysł na tatuaż z Marvelem?
Dziwi to szczególnie gdy mówisz że fanem nie jesteś. |
_________________ Batman dla DC jest tym, czym Squirrel Girl dla Marvela...tylko że oni traktują go poważnie.
 |
|
|
|
 |
Krzycer
X-Man

Wiek: 23 Dołączył: 10 Lis 2004 Posty: 2841 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29 Lipiec 2010, 23:50
|
|
|
| bastek66 napisał/a: | | Niech ktoś streści mniej więcej co Fraction napsuł po World's Most Wanted. I jaka jest sytuacja z extremisem, zbroją i ewentualnymi mocami. Nie mogłem już wytrzymać tego bullshitu i odpuściłem. |
Obecnie Stark buduje od zera nową firmę - Stark Resilient - zaczynając bez kapitału, bez inwestorów, bez pracowników... Od zera. Szczęśliwym zbiegiem okoliczności Bendis olewa to w Avengers sikiem koszącym
Jeśli o moce chodzi - diabli wiedzą. Chociaż nowa zbroja jest z płynnego metalu i w całości chowa się w ciele Starka (a nie, jak za Extremis, kiedy była to tylko złota wyściółka), co "opiera się na extremis" (to nie było dokładnie wyjaśnione) to nie było mowy o żadnej technopatii.
Poza tym Fraction obdarzył Starka selektywną amnezją - znaczy, jego mózg zrestartowano za pomocą back-upu sprzed Civil War. Przynajmniej tak twierdzi Stark, choć chyba były jakieś aluzje, że to nie do końca prawda.
I znowu, Bendis olewa to sikiem koszącym - przynajmniej takie mam wrażenie. |
_________________ "Well, my days of not taking you seriously are certainly coming to the middle."
- Malcolm Reynolds, Firefly
"No. You're not my father. I am not a disgrace! I am vengeance. I am the knight! I am Batman!"
- Batman, Batman: The Animated Series |
|
|
|
 |
Mute
Weapon X Agent

|
Wysłany: 30 Lipiec 2010, 10:44
|
|
|
| Co do fabuły jeszcze, to Stark generalnie teraz super dużo myśli (fajna scena jak Reed próbuje stwierdzić, jak dużo teraz myśli Tony), jego konkurencją na rynku (a raczej wypełniającą lukę po nim, bo jego firma obecnie nie chce zajmować się bronią) są córki Hammera z ich własnym projektem zbroi Detroit Steel, a głównym celem nowej firmy Stark Resilient jest dostarczenie darmowej, ekologicznej energii dla całego świata. No i Tony zniszczył swoje stare zbroje. |
| |
|
|
|
 |
Wielki_wu
Flatscan
|
Wysłany: 30 Lipiec 2010, 23:42
|
|
|
| Hej własnie na avalonie przeczytałem x-force skończyłem przed 100 nr,bo mnie znudziło,ale mam inne pytanie: czy może mi ktoś podać tytuł jakiejś ciekawej starej serii z lat 80/90 najlepiej o mutantach,ale niekoniecznie. |
|
|
|
 |
lunatik8
Marauder

|
Wysłany: 31 Lipiec 2010, 02:23
|
|
|
To bedzie z gatunku głupie ale ktoś wyjaśnił sensownie działenie HF i podobnych?
Bo mam takie wątpliwości choćby do rosomaka.
- Raz byle rana leczy mu się godzinę, a innym razem ze szkieletu odtwarza się w kilka chwil.
- Jak to jest z włosami i paznokciami. Technicznie mówiąc są to martwe więc nie nie powinny się chyba odtwarzać do dawnego stanu ( zastanawia mnie czy w ogóle ludzie z HF powinni mieć włosy).
- Jak to jest z tatuażami, kolczykami i innymi takimi? Znaczy taki Daken tatuaży ma sporo i o dziwo wszystkie w niezłym stanie. A technicznie albo HF powinno samo je usunąć ( w końcu obce ciało) albo w wyniku tych wszystkich obrażeń powinny być już conajmniej mocno zdefragmentowane. |
_________________ Batman dla DC jest tym, czym Squirrel Girl dla Marvela...tylko że oni traktują go poważnie.
 |
|
|
|
 |
Undercik
Apocalypse's Horseman

Wiek: 18 Dołączył: 17 Mar 2008 Posty: 1073 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 31 Lipiec 2010, 02:59
|
|
|
| lunatik8 napisał/a: | - Raz byle rana leczy mu się godzinę, a innym razem ze szkieletu odtwarza się w kilka chwil.
- Jak to jest z włosami i paznokciami. Technicznie mówiąc są to martwe więc nie nie powinny się chyba odtwarzać do dawnego stanu ( zastanawia mnie czy w ogóle ludzie z HF powinni mieć włosy).
- Jak to jest z tatuażami, kolczykami i innymi takimi? Znaczy taki Daken tatuaży ma sporo i o dziwo wszystkie w niezłym stanie. A technicznie albo HF powinno samo je usunąć ( w końcu obce ciało) albo w wyniku tych wszystkich obrażeń powinny być już conajmniej mocno zdefragmentowane. | Możliwe, że wygląda to tak jak u Deadpoola. Jego HF, uznaje ogólne oszpecenie za normalny wygląd. Podobnie może być w przypadku tatuaży Dakena.
Osobiście jednak stawiam na to, że to coś w stylu, dlaczego bohaterowie się nie starzeją, albo Bohaterowie walczą tylko ze swoimi przeciwnikami i tylko na nich wpadają. Cap, nie wpada na Lizarda, Spider-Man na Red Sulla. Po prostu tak jest, bo nikt nie myślał, aby logicznie to wyjaśniać. Poza tym, tatuaże Dakena, to zapewne wymysł Way'a(no chyba, że rysownik wykazał się weną). Nie oczekuj zbyt wiele. |
_________________ "Oh Mario ... if only I could control everyone the way I control you ... HOP! YOU LITTLE PLUMBER! HOP! HOP! HOP!"
Sheldon Cooper - The Big Bang Theory
 |
|
|
|
 |
Black Bolt
Silent Monarch

|
Wysłany: 31 Lipiec 2010, 03:25
|
|
|
| Undercik napisał/a: | | Poza tym, tatuaże Dakena, to zapewne wymysł Way'a(no chyba, że rysownik wykazał się weną). Nie oczekuj zbyt wiele. |
Do tego zawsze można dorobić gębę z czasem.
Na przykład Skaar też ma tatuaż i przyspieszony czynnik samogojący, tak jak Daken. Ale jego tatuaż to jakieś wypalone obrzędowe znaki przez szaroskórych szamanów i inne czarodziejskie fiku miku, dlatego nie znika.
Tylko czekać, aż coś podobnego dopiszą do historii Dakena. |
|
 |
lunatik8
Marauder

|
Wysłany: 31 Lipiec 2010, 10:32
|
|
|
| Undercik napisał/a: | | Możliwe, że wygląda to tak jak u Deadpoola. Jego HF, uznaje ogólne oszpecenie za normalny wygląd. Podobnie może być w przypadku tatuaży Dakena. |
U deadpool'a uznałem że HF nie interesuje wygląd posiadacza, ot wraca do stanu normalnego (tzn. leczy do stanu który był już zaleczony w chwili uzyskania HF).
W końcu blizny medycznie nie są szkodliwe. |
 |
|
|
|
 |
Misiael
Reaver

|
Wysłany: 31 Lipiec 2010, 12:33
|
|
|
| Dlaczego BKV zerwał z Marvelem? |
|
|
|
 |
Idanow
Know-It-All

|
Wysłany: 31 Lipiec 2010, 13:33
|
|
|
Bo Marvel postanowil rozwazac jedynie TGV i Maglev jako nowe metody transportu. A tak serio, to chyba zabiegany gosc jest czy cos. Jakies scenariusze pisze, w Loscie chyba maczal palce, Ex Machina(i swojego czasu Y:TLM) tez sama sie nie napisze.
A co do Dakena to oczywiste - dla uzupelnienia pozerskiego wygladu uzywa henny. ;P |
_________________ "It was a horrific beating. Biblical ferocity. The vengefull God of the Old Testament flowed in my veins, giving me power, hate and an erection of uncommon savagery."
"You probably heard we ain't in the prisoner-takin' business; we in the killin' trolls business. And cousin, business is a-boomin'" |
|
|
|
 |
Mute
Weapon X Agent

|
Wysłany: 31 Lipiec 2010, 14:07
|
|
|
| lunatik8 napisał/a: | To bedzie z gatunku głupie ale ktoś wyjaśnił sensownie działenie HF i podobnych?
- Raz byle rana leczy mu się godzinę, a innym razem ze szkieletu odtwarza się w kilka chwil.
- Jak to jest z tatuażami, kolczykami i innymi takimi? Znaczy taki Daken tatuaży ma sporo i o dziwo wszystkie w niezłym stanie. A technicznie albo HF powinno samo je usunąć ( w końcu obce ciało) albo w wyniku tych wszystkich obrażeń powinny być już conajmniej mocno zdefragmentowane. |
Healing Factory są różne i w zależności od psychicznego stanu zdrowia oraz wcześniejszego nadwyrężenia tego czynnika działają w różnym tempie. Przynajmniej tak to kiedyś tłumaczył Logan, że kiedy ma spokój (wtedy medytuje, ucieka w góry, buduje chatki w lesie, czy co on tam jeszcze porabia) to zdrowieje szybciej. A i tak to jest kwestia tego, jak to w danym czasie napisze scenarzysta.
A co do włosów, paznokci (które pomimo, że martwe wciąż mają swoją rolę), blizn i tatuaży... To myślę, że czynnik samogojący przywraca organizm do stanu, który uważa za naturalny. Dlatego Loganowi włosy rosną do tej samej długości którą miał prze lata, Daken (w końcu ma chyba koło 70 lat, jeżeli przez 10 lat ktoś mu cały czas poprawiał tatuaże, organizm mógł je w końcu zaakceptować) ma tatuaże i irokeza, a Deadpool... No cóż, czynnik gojący to nie jego naturalny stan, więc na początku go trochę zmutował i teraz to jest jego naturalny stan |
|
|
|
 |
Krzycer
X-Man

Wiek: 23 Dołączył: 10 Lis 2004 Posty: 2841 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 31 Lipiec 2010, 15:53
|
|
|
| Mute napisał/a: | | lunatik8 napisał/a: | To bedzie z gatunku głupie ale ktoś wyjaśnił sensownie działenie HF i podobnych?
Healing Factory są różne i w zależności od psychicznego stanu zdrowia oraz wcześniejszego nadwyrężenia tego czynnika działają w różnym tempie. Przynajmniej tak to kiedyś tłumaczył Logan, że kiedy ma spokój (wtedy medytuje, ucieka w góry, buduje chatki w lesie, czy co on tam jeszcze porabia) to zdrowieje szybciej. A i tak to jest kwestia tego, jak to w danym czasie napisze scenarzysta.
A co do włosów, paznokci (które pomimo, że martwe wciąż mają swoją rolę), blizn i tatuaży... To myślę, że czynnik samogojący przywraca organizm do stanu, który uważa za naturalny. Dlatego Loganowi włosy rosną do tej samej długości którą miał prze lata, Daken (w końcu ma chyba koło 70 lat, jeżeli przez 10 lat ktoś mu cały czas poprawiał tatuaże, organizm mógł je w końcu zaakceptować) ma tatuaże i irokeza, a Deadpool... No cóż, czynnik gojący to nie jego naturalny stan, więc na początku go trochę zmutował i teraz to jest jego naturalny stan |
Odpowiadając na pierwsze pytanie - nikt tego dotąd sensownie nie wyjaśnił, a przynajmniej nie ma jednej odpowiedzi która obowiązywałaby wszystkie postaci, czy jeszcze konkretniej - wszystkich scenarzystów.
Jeśli chodzi o Logana który raz się leczy tak, raz siak - zazwyczaj są to po prostu różnice między tym, jak go piszą różni scenarzyści. Czasami chodziło o konkretne zmiany - o ile dobrze pamiętam jak zdziczał po wyrwaniu adamantium miał mocniejszy HF (bo nie był już obciążony zwalczaniem zatrucia tymże adamantium). Odtworzenie się ze szkieletu i podobne przypadki z tego okresu zostały wyjaśnione tym, że Logan był nieśmiertelny (bo regularnie walczył z aniołem śmierci o swoją duszę i zawsze wygrywał), ale teraz już nie jest - więc nie powinniśmy się z nimi więcej spotykać.
Jeśli o Deadpoola chodzi - jego HF uznaje blizny za naturalny stan, zgadza się. Jest chyba jedynym przypadkiem bohatera z HF któremu musiano nastawić kości bo inaczej źle by się zrosły (o ile dobrze pamiętam to było za Gail Simone). Z drugiej strony kiedy regularnie odcinają mu ręce to po prostu przystawia do ran i czeka aż się zrosną, więc...
Jeśli o tatuaże chodzi - nie powinno ich być. Ultimate Wolverine nawet mówił Storm, że zazwyczaj robił sobie dziary żeby imponować panienkom a po paru dniach (godzinach?) już ich nie miał.
Jeśli o włosy chodzi - no to to jest byczakupa, bohater z HF mający przejścia z ogniem powinien być łysy jak kolano. W oczywisty sposób nie dotyczy to Wolverine'a... X-23 zazwyczaj po paru stronach też ma z powrotem włosy do ramion. W zasadzie jedyny wyjątek, który kojarzę, to Gamora. W jednej z pierwszych historii w "Guardians of the Galaxy" została niemal upieczona przez jakąś gwiazdę, potem nie pokazywała w ogóle twarzy kiedy się leczyła a później przez dłuższą chwilę biegała z krótkimi włosami. |
_________________ "Well, my days of not taking you seriously are certainly coming to the middle."
- Malcolm Reynolds, Firefly
"No. You're not my father. I am not a disgrace! I am vengeance. I am the knight! I am Batman!"
- Batman, Batman: The Animated Series |
|
|
|
 |
lunatik8
Marauder

|
Wysłany: 31 Lipiec 2010, 15:55
|
|
|
To jak o tym mówisz brzmi jak trochę inna wersja zmiennokształtności |
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|